Blog Under Construction!

tautan hati

maaf sebab saya tak dapat nak message. phone tu selalu jealous dengan saya. saya tak tahu kenapa.

sebenarnya, saya bukanlah orang yang terbaik untuk awak bertanya perkara sebegini. saya ni hanya tampak baik disebabkan Allah tutup aib saya. but, I will try my best berbekalkan pengalaman dan kata kata daripada mereka.

first of all, kenapa saya berniqab? itu hanyalah kehendak yang saya amat ingin tunaikan daripada saya seorang budak hingusan (but saya bukan seorang yang terlampau berhingus). seseorang yang sewaktu itu merasakan apabila melihat muslimah berniqab ini bagaikan merasakan ketenangan dan kedamaian. di tengah teriknya cahaya matahari, mereka menutup perhiasan mereka dengan berpakaian gelap. perkara sebegini memang mengujakan saya.

tetapi, apabila saya menjinakkan diri dalam niqab ini, sememangnya bukan semudah yang disangka. banyak halangan yang tiba. jadi, pada waktu itu, saya hanya mengharapkan kata kata semangat daripada mereka yang saya harapkan.

antaranya, sentiasa pasangkan niat apabila meletakkan niqab di wajah itu.

tetapi saya lupa, sebenarnya apa apa masalah yang saya hadapi, saya sepatutnya merujuk kepada Allah yang utama. I supposed to perform prayer and dua also reciting quranul karim. barulah saya mencari keluarga dan sahabat. saya tersilap mengorak langkah.

dan saya pernah diberitahu oleh sahabat saya di sini,

"apabila kita berasa sedih, ada masalah dan kecewa, bukalah Al Quran sambil minta pada Allah agar ditunjukkan jalan penyelesaian atau ubat kekecewaan. lalu, bacalah pada muka surat yang dibuka itu, Insha Allah, itu adalah mesej dari tuhan kita"

sentiasalah minta ketabahan dan kesabaran dari Allah S.W.T. mohon padanya agar kita dipinjamkan secebis kekuatanNya. usahlah dipinta hidup yang mudah, pintalah hati yang tabah untuk menghadapi masalah.

kita kalau nak jadi baik ni, Allah akan hantar orang orang yang baik untuk berada di samping kita. jadi, gunakan peluang itu sebaik mungkin.

kita perlu menghantar hati kita ini ke lembah lembah ilmu dan ajar jiwa kita untuk mencintai ilmu. jika tiada kesempatan untuk menghadiri taman syurga, bersihkanlah hati kita dengan motivasi motivasi daripada bahan bacaan ilmiah serta dendangkan bacaan Al Quran di telinga kita. cuba untuk basahkan lidah kita dengan zikrullah.

kita tidak selalu ada kesedaran untuk berbuat kebaikan kebaikan ini. tetapi, once Allah campakkan kesedaran dalam hati kita, gunalah sebaik mungkin. jangan diendahkan rasa itu.

kita ni bukannya manusia maksum yang imannya maintain je. solat awal tiap tiap masa. tak. kita ada kekurangan yang boleh diperbaiki. kerana itulah adanya solat taubat, adanya qiamulail untuk kita dekat dengan pencipta kita. selalu ingat, Dia bagi ujian pada kita sentiasa berhikmah. Dia rindu rintihan kita mungkin. atau, mungkin juga kita sudah leka melakukan kebaikan sampai tertimbul masalah dalam hati yang kita tidak sedar. lalu, Allah tegur kita dengan memberikan kita ujian.

so, jangan pernah penat. iman sentiasa turun dan naik. kadang kadang kita rasa tenangnya hidup. tetapi, kadang kadang sampai suatu tahap kita rasa penat, lemah tak bermaya untuk menghadapi hari hari esok. jadi, sentiasalah mencari remedy untuk hati kita. kita perlu bersedia untuk menghadapi fasa kejatuhan iman. jangan jatuh tidak berbangkit.

dekatlah dengan orang yang baik baik yang mencintai Allah. kalaupun orang itu tidak disukai kita tetapi kata-katanya mengasyikkan kita, ambillah kata-katanya sahaja. Umi Auni berpesan,

jangan dibenci pelakunya, tetapi bencilah perlakuannya. 

untuk awak yang sekolah agama sekarang ini, ambillah peluang di sekolah agama. dekatilah mereka mereka yang cinta akan agama. berbuat baiklah kepada guru guru. pintalah kata kata semangat daripada mereka.

kata kata ini tersemat kukuh di hati saya,

"jadilah ikan di laut. tidak terkesan dek kemasinan air. jangan terpengaruh dengan budaya luar ainil"-Ustazah Wan

kuatkan hati sayangku.  selagi kita memikirkan tentang dosa kita, itu tandanya kita masih punya iman. tabahkan hati. mungkin kita perlu masa untuk bersendirian dengan tuhan kita, mungkin juga hubungan kita dengan ibu bapa atau adik beradik yang kita tidak jaga menyebakan kita tidak tentu hala. mungkin dan mungkin. carilah Allah dalam apa jua perkara.

"kalau kita nak tambah kecintaan kita kepada orang, kita selalu bercakap dengannya kan. macam tu juga kalau kita nak cinta Allah, kenal Allah, kita kena selalu bercakap denganNya. mengadu masalah atau bercerita tentang sesuatu yang kita suka"-Neelofa

tabahlah sahabat. doaku sentiasa mengiringi orang orang yang disayangi.
moga Allah merahmati tiap tiap langkah kita dan beri kita petunjuk.
ihdinassiratol mustaqim wa la yukallifullahu nafsan illa wus'aha, kan ?

iloveyoulillah.

kesedaran

setiap hari rasa macam cakap sorang. emm. perkara biasa bagi anak yang ketinggalan sensorang dalam rumah bersama kucingnya yang ditinggalkan oleh abang kakaknya yang sedang menuntut ilmu di universiti. perkara biasa nil. perkara biasa...

dan sebab itu lah aku blogging dengan harapan ada mata mata yang sudi membuang masanya untuk membaca taipan aku. harapannya moga tak layu umpama mata ku yang sentiasa kuyu. tahun ni spm. spm. spm. but, seperti biasa lah ayat aku yang dulu dulu, aku masih tiada kesedaran dengan sibuk melagha (contohnya blogging) walhal orang lain sedang sibuk menelan buku. aku pun nak juga rasa struggle gila namatey belajar tu. tapi, masalahnya sekarang aku tidak punya kesedaran. macam mana nak tingkatkan kesedaran aku agar aku sedar?

aku dah angkat meja jepun ke dalam bilik aku ni memandangkan meja study aku agak gelap dan hanya sesuai tempat untuk aku surf internet kerana kelengkapan yang cukup di meja study aku. tetapi, lampu study aku sudah aku bawa ke asrama. oleh itu suasana di bahagian meja study ni sangat gelap. jadi, bila aku duduk sini, aku rasakan hidupku penuh dengan kegelapan. githew.

aku baru tersedar yang lebih baik aku study daripada aku duduk melagha depan laptop ni. aku baru sedar. tapi, kesedaran tu hanyalah sedikit. bagaimana aku ingin menyedarkan diri aku dengan kesedaran yang banyak? bagaimana?

lalu, aku pun cuba membaca beberapa artikel artikel orang yang berjaya. malangnya, ia hanya membuatkan aku lebih banyak berangan. cara ini juga tidak mampu memberikan aku kesedaran.

selepas itu, aku terfikir, berapa banyak mama abah habiskan perbelanjaan untuk pembelajaran aku yang tak membangun ni. ok aku mulai sentap tetapi aku terus menaip. aku patut move on dari duduk sini. tetapi aku rasakan bilik aku bersepah. aku memerlukan suasana yang conducive untuk study. selepas aku kemas nanti, pasti sudah larut malam dan aku mulai kepenatan. aku merasakan aku patut tidur. dan besoknya aku bangun, perkara ini berulang lagi.

persoalannya, bilakah aku akan sedar?
mungkin time besok nak SPM, aku mempunyai kesedaran. tetapi apakan daya...

at pantai batu burok, terengganu.
with min yong tau fu. 

Hari jubah, one day :)

macam apa yang selalu aku buat, killing my time by watching youtube. it is really fun, seriously. you should try.

okay, i've been watching a lot of matluthfi's videos and keep repeat again and again.

tadi time aku duk menggeledah video matlupi, aku terjumpa satu video named "Hari Jubah" and hatiku bagai terpanggil panggil untuk menekan play button. so, dengan senang hatinya aku menekan.

aku suka tengok video matlupi sebab dia macam menaikkan semangat aku untuk belajar. malangnya, aku tak bijak cem dia. hm, sadis. video dia bukanlah video vlogger yang "Hi i'm bla bla bla i'm super excited to share with you guyssss and so on" really sassy. apabila kita tengok orang yang berjaya, serta merta kita akan rasa kagum. kan? kagum sebab dia berjaya dan cinta kan ilmu. it is really cool.

that part when matlupi ambil ijazah dia, aku rasa macam ada air bertakung di kelopak mata. how sweet it is!! study oversea and berjaya graduate. ya allah, it is just the sweetest moment after a long time sacrificed everything. i hope i will be like him someday. please pray for me. i really want to be a successful woman.

for all spm's candidates yang tengah belajar bersungguh sungguh tu, moga korunk terus berjaya. then for spm's candidates yang masih melagha macam aku, mohon punyai kesedaran dan bersama samalah memajukan bangsa dan agama.

siapa yang tak nak pegang kejayaan sendiri? takkan nak tengok je orang lain naik pentas. senyum menitiskan air mata and so on with their parents. it is the best things of our life.

so, be productive. be useful.


this matlupi's video, "Hari Jubah"
I hope you enjoy it as much I am.
bye!


spicing

I have always dreamed of a super pinky room and I can spice it with own taste. but, it is just a dream and it is not like a piece of cake. *sigh*

never mind. this situation didn't bother my spirits to be a dreamer. yesterday, after i did some homework, i felt like i wanna do something productive for my room. by the way, it is not that productive. more to sassy things. i printed almost 40 pictures to decorate my wall. ha ha ha lol. one day, i will throw it away. annually.

sorry for kinda messy desk uh
i must continue my study. so, bye and have a nice day!

Happy Birthday. :)




Hello 1st June, nice to meet you again!

Mid-year holiday began yaa! unfortunately,  i must realize that there is no school holidays for SPM's victims. isn't it true? *nangis masuk locker*


hi the one who read this and the one who i dedicate this post.

Happy Birthday Wan Nur Aliah. praise to Allah, he still gives chance for us to live today and celebrate your birthday. glory to Him. may you find pleasure everywhere and every moment today make you smile. hope your day is filled with laughter, giggles, chuckles, guffaws and chortles and don’t let any frown, rude word or cloud dampen your day today. may your day be as joy-filled and wonderful as it can possibly be also receive even more blessings than you ask for, and may all good things continue to come your way.

birthdays come around every year, but friends like you only come once in a lifetime. I’m so glad you came into my life. You are a true friend, so please don’t change ever! I hope that our friendship continues to burn brighter than a thousand suns. we shared all our smiles and tears, you're the best friend and it will stay irrespective of situation.

happy birthday, my dear :)