Blog Under Construction!

Brainwash

assalamualaikum and greetings to all

hai lama tak jumpa. mesti awk yg tgh baca ni rindu tulisan sy en? ala ngaku jelah.
harini bertempat di dewan sekolah ahmad yang terchenta, ayahnda panggil semua f4 and f5 buat post moterm kot? aku tak tahu macam mana nak eja yelah sebab result BI aku kan teruk. oleh itu, cikgu yang mengajar f4 and f5 terpaksa atau dipaksa hadir ke dewan bagi mendengar tazkirah dari ayahnda.

sepanjang tazkirah ayahnda tu, takde lah bosan sebab ayahnda seorang pengetua yang sangat bersemangat dan ala ala hindustan. so let say kalau dia berucap kat depan tu, memang takkan ada orang yang ngantuk kot? kot? sebab ni berdasarkan kajian terhadap diri aku sendiri.

alhamdulillah thanks to Allah tahun lepas punya SPM kitorang no 20 dalam pahang syukur. menerusi post moterm tu, dah boleh nampak yang the worst subject ever disandang oleh subjek addmath and tempat pertama jatuh kepada subjek PQS. banggalah nampak muka ustaz sahari tadi. hamboiii tahniah ustaz. second worst subject disandang oleh fizik. fizik?!

kenapa fizik? susah sangatkah fizik ini? mengapakah susah? mengapakah gps fizik amatlah rendah? faktor apakah yang menyebabkan fizik menjadi worst subject selepas addmath.
jawapannnya kerana,
kerana memang fizik susah pun.
so whut???

walaupun sebenarnya fizik ini adlah subjek yang menyeronokkan kerana ia bagaikan terjawab soalan sewaktu sel sel otak sedang berhubung dahulu seperti mengapa kita tersentak ke hadapan ketika kereta berhenti? bagaimana cahaya boleh terjadi and yadaa yadaa. tetapi scheme pemarkahan dia amat killer kot. macam hantu drakula killer hisap darah. waa so scary



aku sebagai calon spm yang result fiziknya takde bayang bayang nak A pun menasihati diri sendiri agar rajin rajinlah study sebelum SPM menjelang. 

tadi tengok air mata guru guruku dan memang harini macam majlis restu ilmu walaupun seperti yang kita tahu, hari hari kena mintak restu ilmu kan huhu. sebak sedih. betul apa kata teacher, cikgu cikgu dah all out utk ank murid and bukan mudah jugak cikgu cikgu nak manis muka dgn student yang degil macam aku ni kan. susah.. sebab cikgu pun orang biasa juga kan? they try to be professional the best dah kot. 
kepada kawan kawan, penat dah cikgu ajar kita selama ni naik tangga turun  tangga utk sekolah yg ada tangga dan untuk sekolah aku yang memerlukan masa yang panjang untuk bgerak dri kelas ke kelas yang lain. hargailah cikgu even ada certain cikgu yang kita tak suka ((lumrah lah kan)) tpi berkatnya ilmu tu terletak pada cikgu, so kureng kurengkanlah umpat cikgu ((insaf)) 

mereka dah buat yang terbaik untuk kita dan kita pun sepatutnya kena buat yang terbaik untuk mereka. jangan biarkan usaha mereka punah habis tak terbayar. tegakah kita? justeru, mari kita bergerak berlangkah langkah maju. #karanganspmA
so cikgu, selamat hari guru. ((baca time 16 mei ok))


1 comment:

Muhammad Shahril said...

good luck . Bagi shahril BI dan Addmath susah . tapi xde ape yg mustahil . shahril lepasan SPM2014, kalau ade ape2 nk tanya, boleh komen dekat blog yee ..