jangan tinggi expectation



assalamualaikum and greetings to all!

tak tahu nak mulakan post macam mana. harini ada kelas fizik lepastu tolong cikgu dekat bilik boss (riak) sebab air dari tangki tandas tu masha Allah melimpah limpah keluar habis buku teks (biarpun tak lebih dr 10)

lepas habis kelas fizik tu, masa salam cikgu, cikgu cakap,

"boleh tak dapat result fizik ok upt lepas ni. cikgu sedih sangat bila pengetua tunjuk result fizik semalam. malu sangat. korang buat yang terbaik lah lepas ni eh. cikgu harap sangat sangat. 5AF je harapan cikgu"
lepastu tiba tiba terasa ada satu daya yang bertindak ke atas bahu untuk digalas. fizik? ok? gila apa.
kalau tak ikut format pun, aku punya markah 48, D apatah lagi kalau ikut format?

fizik tu killer yang paling membunuh selepas addmath kot?


entahlah. semenjak dua menjak ni. macam kalau tidur tu pun, bangun terasa penat sebab nak tidur pun fikir nanti spm jd cemna kalau aku tidur ((walaupun sebenarnya tidur je lastnya)) lagi lagi malam semalam aku punya mimpi memang nightmares sungguh.

mimpi ku berbunyi begini.
aku pergi ambil result spm dekat kaunter yang bukak kat dewan tulah. tap result tu dalam sampul surat warna putih. then, aku tak bukak bukak pun sampai mak aku paksa bukak. aku berkali kali pesan dekat mak aku jangan expect too much dr aku sebab aku bukannya bijak. ((tapi knp mak aku cam marah bila aku ckp cemni bukanke setiap org ada kelainan tersendiri hahaha)) lepastu, aku bukaklah kan. aku taknak caya result aku. aku dapat 5A je yang lain B memang scary gila punya mimpi smpai dalam mimpi aku tu aku mengalami kemurungan yg berpanjangan pastu tiba tiba ternangis pastu terbangun sebab kucing naik atas muka aku.

perasaan aku tu macam "dihati ini hanya tuhan yang tahu" sadisnya apabila tidak mencapai target. aku target betulnya 8A je sebab kakak aku paling rendah 8A so aku taknak merendahkan lagi. tapi mampukah aku?

rasa macam air mata nak meleleh pulak dah. haa ni benci ni.
sedih kot. malu kot. aku tak tau apa yang aku rasa.
naluri jiwa ku kuat mengatakan aku tak mampu dapat straightA's dan takkan dapat. so cukuplah aku mengharapkan 8A. lagi 3 subjek tu antaranya ialah: sejarah, kimia, fizik dan addmath. kenapa sejarah kenapa bukan bio? sebab bagi aku sejarah lagi killer kot. banyak soalan kbatbommm. aku ni bukan lah tinggi sangat pemikirannya.

cepatlah habis spm. tiap tiap hari berdebar. tiap tiap hari rasa nak nangis. tiap tiap hari bercampur baur perasaan. kenapalah akal ni terlampau memikirkan tentang spm? tak boleh ke anggap spm tu macam biasa je?????

menyesal rasanya tak struggle dari awal. harini baru terhegeh hegeh nak cover bab lampau. ingat senang ke???

ya allah, mudahkanlah urusan aku. hanya mengharapkan kejayaan yang terbaik untuk membalas jasa kedua ibubapa kerana itu sahaja yang mampu dilakukan sebagai seorang pelajar.

susah benar nak hadam segala apa yang cikgu cakap. macam takde fibre pulak dalam perut sampai susah nak hadam.

kesian betul kan dekat diri sendiri? takpelah. buat selagi mampu.



pergi tanah hutan

kerja harini menyiapkan draft blog yang tergendala akibat ketandusan idea.

tanah hutan atau commonnya jungle land ni macam theme park. tak memang theme park pn. masa aku pergi last year, ada beberapa permainan lagi yang tak bukak lagi and kat sana sejuk hujan ya ampunnn bersiap sedialah payung kalau nak menjelajah ke sana. mungkin hari ini dah bukak yang tercabut roh tu?

aku sebagai seorang yang gila funfair memang sah sahlah mencuba semua permainan dia masha Allah bestnyaaaaaa. apapun, make sure sebelum nak mencuba apekebenda ni mengucap dulu baca ayat kursi sebab mana tahu maut kita memanggil dekat situ. kan siapa tahu kan. baik siap sedia.


ni pintu masuk dia. em takde apa yang menarik pun. tengok gambar jelah ok.


inilah skuad skuad dari pekan, sebenarnya ni sesuku je kot. and jackets yang budak lelaki tu pakai jacket rasmi kitorang maksudnya kitorang kena pakai kalau jalan sesama kitorang. last day dekat sana, baru aku thu dalam tu ada pocket, sadis?


selfie dengan cikgu pengiring kitorang, cikgu hamidi yang sangatttt sporting alhamdulillah.





ni merupakan replika candi borobudur yang dalam buku teks sejarah f4 kita tu. sebab sebut pasal sejarah tiba tiba je ngantuk.


memang killer la benda ni rasa nak tercabut kepala main nak gugur segala benda dalam badan


then masa kitorang balik tu hujan dia mencurah memang lebat dia masha allahh berjemur sneakers aku lepas tu memang yang teramat lebat. sejuk ketor semua ada but the best penglaman kot kat sini selain merasa makanan yang pelik pelik. 

mari beranginnnn

((post ni dah draft lama tapi baru nak publish))

Assalamualaikum and greetings to all!

waaa dah lama rasanya tak picnic duduk tepi pantai dengan family. last masa darjah berapa kot? eh tak menipu. last masa form tapi tak ingat form berapa.


my one and only mama. iloveyou mama. 
ni kitorang berkhelah di pantai sepat. dah dari kecik menjejakkan kaki ke sini. ada jodoh kat sini kot.
pantai ni bersih, terjaga and selesa tak ramai sangat orang. alhamdulillah dapat tengok laut subhanalllahhhhh cantik yang amat. 


ni je antra sajian. mee goreng, sandwich, buah pear, instant air kelapak. marvelous sebab air tangan mama kan semua sodapp. mkanan jet jet diet je en. 

so ok have fun balik asrama besok! *nangis*



Brainwash

assalamualaikum and greetings to all

hai lama tak jumpa. mesti awk yg tgh baca ni rindu tulisan sy en? ala ngaku jelah.
harini bertempat di dewan sekolah ahmad yang terchenta, ayahnda panggil semua f4 and f5 buat post moterm kot? aku tak tahu macam mana nak eja yelah sebab result BI aku kan teruk. oleh itu, cikgu yang mengajar f4 and f5 terpaksa atau dipaksa hadir ke dewan bagi mendengar tazkirah dari ayahnda.

sepanjang tazkirah ayahnda tu, takde lah bosan sebab ayahnda seorang pengetua yang sangat bersemangat dan ala ala hindustan. so let say kalau dia berucap kat depan tu, memang takkan ada orang yang ngantuk kot? kot? sebab ni berdasarkan kajian terhadap diri aku sendiri.

alhamdulillah thanks to Allah tahun lepas punya SPM kitorang no 20 dalam pahang syukur. menerusi post moterm tu, dah boleh nampak yang the worst subject ever disandang oleh subjek addmath and tempat pertama jatuh kepada subjek PQS. banggalah nampak muka ustaz sahari tadi. hamboiii tahniah ustaz. second worst subject disandang oleh fizik. fizik?!

kenapa fizik? susah sangatkah fizik ini? mengapakah susah? mengapakah gps fizik amatlah rendah? faktor apakah yang menyebabkan fizik menjadi worst subject selepas addmath.
jawapannnya kerana,
kerana memang fizik susah pun.
so whut???

walaupun sebenarnya fizik ini adlah subjek yang menyeronokkan kerana ia bagaikan terjawab soalan sewaktu sel sel otak sedang berhubung dahulu seperti mengapa kita tersentak ke hadapan ketika kereta berhenti? bagaimana cahaya boleh terjadi and yadaa yadaa. tetapi scheme pemarkahan dia amat killer kot. macam hantu drakula killer hisap darah. waa so scary



aku sebagai calon spm yang result fiziknya takde bayang bayang nak A pun menasihati diri sendiri agar rajin rajinlah study sebelum SPM menjelang. 

tadi tengok air mata guru guruku dan memang harini macam majlis restu ilmu walaupun seperti yang kita tahu, hari hari kena mintak restu ilmu kan huhu. sebak sedih. betul apa kata teacher, cikgu cikgu dah all out utk ank murid and bukan mudah jugak cikgu cikgu nak manis muka dgn student yang degil macam aku ni kan. susah.. sebab cikgu pun orang biasa juga kan? they try to be professional the best dah kot. 
kepada kawan kawan, penat dah cikgu ajar kita selama ni naik tangga turun  tangga utk sekolah yg ada tangga dan untuk sekolah aku yang memerlukan masa yang panjang untuk bgerak dri kelas ke kelas yang lain. hargailah cikgu even ada certain cikgu yang kita tak suka ((lumrah lah kan)) tpi berkatnya ilmu tu terletak pada cikgu, so kureng kurengkanlah umpat cikgu ((insaf)) 

mereka dah buat yang terbaik untuk kita dan kita pun sepatutnya kena buat yang terbaik untuk mereka. jangan biarkan usaha mereka punah habis tak terbayar. tegakah kita? justeru, mari kita bergerak berlangkah langkah maju. #karanganspmA
so cikgu, selamat hari guru. ((baca time 16 mei ok))