cakap je ke?

assalamualaikum and greetings!

wahh. dah lama rasanya tak mengupdate blog. makin sunyi. makin sepi. sebenarnnya tak ada apa pun yang mengaral melintang tetapi cuma ketandusan idea kot?

kawan kawan aku dekat wasap tu pok pek pok pek buat kerja addmath. aku? macam biasalaa. malam sikit kita buat eh. tengah hari gini macam takde mood je.

"ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk belajar."



tersentap menyentap dengan ayat @iliaainaazman (aku rasa betulah kot ejaan nama dia ni)

her words made my eyes opening bigger yet my heart.

Takpe, biar kau berpenat sekarang. Biar cuti tak macam cuti. Biar hidup dengan buku je. Biar masa tidur tak cukup. Biar mata sembap. Korbankan semua yang kau ada untuk 231 hari ni lagi. 8 bulan je lagi untuk kau fokus. Lepas tu kau freedom dan bersedia menempuhi alam dewasa pulak. Kalau asyik cakap nak dapat straight A je tapi usaha ke laut, ibadah tak jaga, lagha 23 jam, tak guna dan tak membantu langsung untuk straight A tu. Muhasabah balik diri tu.
Bersihkan luaran dan dalaman. Kawan kawanku, insyaAllah boleh! Fighting! 

eventhough i don't know you, may you success in your life.

siapa taknak kot straight A's?
macam aku cakap last post aku, mungkin nak kena brainwash dulu otak ni baru boleh sedar yang sebenarnya spm tu penentu masa depan.
memanglah sedara awak tak lulus spm tapi berjaya bagai nak rak. ye. aku tahu rezeki bukan terletak atas spm.
tapi, kalau awak boleh cakap dekat mak bapak saya rezeki tu bukan terletak atas spm, ye saya tak kisah. jihad ilmu tu penting kot?
cakap sajo. mari ah study.
This entry was posted in ,

Niqab #3



I know that a LOT of people out there immediately associate a modest women in her Hijab or Niqab as limited, oppressed, subjugated and uneducated. Well, people who think that way ought to know that they are the ones who are limited, oppressed, subjugated and uneducated so much to the extent that they fail to realize that we Muslims women wear what we want and they have absolutely no right to question what we are doing out of love.  


For those who live under the wrong impression that the Niqab limits my freedom, take my word on what freedom really is.  I don't have to enlighten anyone on the time and effort women make to beautify themselves. How many hours do women spend in front of the mirror, applying make-up, choosing the best dress, the best shoes, the best hair-do, the best hairpins, etc, etc, etc? But for whom do they do all this? Are they so insecure with the way they look, that they have to spend hours in front of the mirror beautifying themselves so they look appealing in the eyes of others?  

Well, I certainly don't. I'm perfectly secure with the way I am and when I go out with my Niqab, I don't have to spend hours before the mirror beautifying myself for people to see.  No. 

I dress for myself. I'm free to dress the way I want. I am free to cover up. I am free to walk outside, knowing fully well that I don't have to impress people to make myself feel secure.  

In other words, I am free. So much more free than all those Niqab haters can ever perceive. To them my Niqab might appear to oppress me, but they'll never understand how liberating it is for me and all those countless Niqabis out there. 


You know why? Because I don't dress for people or the world. I don't have to follow the latest fashion trends to be beautiful. I don't have to apply make-up to make myself beautiful. I don't have to spend hours before the mirror before going out just so I look presentable to the world.  I wear what I want, for myself and for pleasing Allah. Because only in doing so do am I free. I feel free. I know deep inside of me that I am free.

xoxo

http://borntobebettermuslimah.blogspot.com/

Gadaian

Mungkin kita yang tiada kesedaran tentang ini. Tiada kesedaran untuk menghulurkan secebis bantuan untuk umat islam di sana. Mungkin juga.
Perjuangan Salahudin Al Ayubi kini digadai.
This entry was posted in

Result addmath?

Assalamualaikum and greetings.
Harini merupakan cuti penggal pertama. Dah terasa kebebanan spm tapi aku tak bertindak further pun. Mungkin juga tiap tiap hari nak kena brainwash baru nak bangkit buat segala ulangkaji 11 subjek tu kan?
Bukan nak riak. Cuma nak ngingatkan diri. Upsr & pmr mampu dapat straight A's biznillah. Adakah spm juga begitu?
Haih. Terasa debaran hebat.

2013
This entry was posted in ,