Going back to Hostel?

Assalamualaikum and greetings to all!
Raining all the day~
Dont be sad untuk budak budak sungai isap kalau banjir tu, haa awaklah ALiah budak sungai isap tu. biasalah kan. nikmat Allah bagi ni kejap je dia boleh tarik. so, for being grateful of what He gives to us, lets read this dua!

Alright guys! you guys know? We're at the end of the year!!! [in case some people don't know so I tell them yes we're at the end of the year]

maybe some of you prepare for Form 1? for year 1? eh sorry uolss, iolss dah lepas semua tu. and sekarang, iolss become a senior yeaaahh tak cayur itew taw. okay so, do you think become a senior is the most freedom moment when you in school? do you have ever thought that?! OMG you should NEVER think or thought that! We're candidates of SPM! and we must make a lot of preparation for this killer examination :( May Allah ease us Ameen :(

ahhh, i never thought that i will become form 5 next year... how sad it is :(

okay forget about it. so for the first time in my blog, as a senior not too senior, i wanna make a post about  '10 THINGS SHOULD WE HAVE' for you guys! yeayyy [it is not for you, for me actually pardon me]



1# Book Shelf

kita tak tahu surroundings hostel tu macam mana. besar ke kecik. locker kecik ke besar. muat ke nak isi buku yang belambak bergunung walaupun tak baca tu. macam iolss dekat ihsan dulu, kena bawa rak buku. lepastu letaklah tepi katil ke locker apa ke, asalkan senang weolls duduk bersila susun buku.




untuk rak buku ni, part yang dekat bawah tu, seboleh boleh boleh bolehnya, jangan isi buku. sebab dekat bahagian kaki. macam tak respect buku tu. eventhough, it is just a book, we must respect it because it is ilmu from Allah Al Alim.

2# Files Rack & Files

Okay lepas tu, untuk iolss yang jenis pakai file ni. seeloknya eloknya kena ada rak file. takdelah file bersepah je. tapi, kalau tak nak beli rak file takpe jugak. letak je file tu dekat rak buku. tapi, iolss letak file dalam rak file dalam rak buku haaa.


iolss beli pink files rack ni dekat mydin. 6.90 satu so iolss beli dua. haaa tak ke membazir. mana adaaaa

3# Books

Lepas tu, macam iolss ni idea nak update blog tu entah bila tahu tetiba muncul. so, iolss prepare satu buku named 'blog thoughts'. dalam buku ni lah iolss memerahkan apa yang iolss nak tulis dalam blog. and guess what iolss baru start semalam >.<


okay. dekat mana nak dapat buku comel comel dekat malaysia ni? haaa, ni iolss belajar dari mekjah taww. biasanya cuties books ni terjual dekat  Popular [Book Store] tipulah kalau ko tak tau. pastu dekat Mr. DIY. kebanyakan buku comel comel iolss beli dekat sini sebab murah gilur haa iolss pentingkan duit jugak tahu. Mr. DIY ni biasanya jual benda benda DIY laa. lepastu, ofcourse lah DAISO <3

haa, ni semua kedai kedai yang jual buku dengan harga boleh tahan dan mampu milik dan setanding dengan pekerjaan parents iolss ni takdelah harga menipu bepuluh ringgit tu kann.

ok lepastu, notebooks exactly kena ada. biasanya beli buku comel comel la dan semua ni pun belajar dari mekjah haa tak ke kuat pengaruh mekjah tuu.


biasanya notebooks macam ni iolss bahagikan kepada 3.

;untuk motivation diri. means, kalau iolss gelisah, sedih, gembira ke apa ke, iolss akan cuba untuk simpan rasa tu dalam buku tu. it is more to diary tapi bukan diari. contohnya, kalau iolss terjumpa quotes, motivation ke apa ke yang boleh bagi inspiration terhadap iolss, yes iolss salin dalam buku tu. so that, kalau iolss rasa down ke malas belajar ke jiwa kacau ke, rujuklah balik buku tu. biasanya quotes quotes islamic, mana mana tafsir ayat quran yang iolss minat iolss tulis dalam tu. Insha Allah, dengan cara tu, hidup kembali tenang.

;ceramah. satu buku ni, biasanya kalau iolss dengar ceramah pasal agama, iolss salin dalam buku ni. ataupun, sesuatu ilmu yang baru iolss dapat, iolss tulis dalam buku ni. dia berbeza dengan buku yang motivation tu. yang ni lebih kepada pengaplikasikan dalam hidup iolss. kalau buku motivation tu, biasanya soal hati la. putus cinta ke apa lol.

;buku belajar. yang ni biasanya kalau pergi motivasi belajar yang membosankan tu. yang buat trademark la apalah keinsafan la apa la yang jenis program tu, iolss guna buku gini. buku ni biasanya iolss tak bukak sangat sebab bosannn

so dengan cara ni, takdelah buku terabur sangat kan. so, macam daripada private, half private, unprivate.

and then,uolss jangan lupa bawa motivational books. nanti kalau bosan ke apa ke, dah bosan mengadap buku bio ke apa, bacalah motivational book. tapi, janganlah bawak novel kalau ko bawak novel konfem 3 hari 3 malam ko tak berhenti addicted kat novel sampai exam pastu fail baru ko tau apa tu menyesal seumur hidup

nauzubillah



4#Stationery

untuk stationery pulak, iolss bahagikan kepada 3 pasu. iolss beli pasu pink yang kecik tu dekat ikea tapi buat apa iolss nak menanam so iolss letaklah benda alah ni.

 

;pen, pensel, pen, pensel dan benda benda macam tu je. yang skema skema tu. haa so, kalau nak guna, grab jelah kan. kan senang.

;scissors, eraser, ruler, protecter, compasses dan sebagainya. haa takdelah berterabur nak cari dengan pen semua nanti.

;sharpie, colourful pens. walaupun iolss ni langsung tak kreatif tapi jiwa gurly iolss ni yang minat benda benda warna warni so iolss beli jelah pastu simpan pastu bila rasa macam kreatif sikit buatlah apa apa padahal buruk je senanya :(


5# Alquran


Alquran ni sangat sangat double triple marble important. kalau takde buku tak apa, tapi, jangan takde Alquran. selok eloknya, kita kena ada al quran sendiri. so, kita boleh baca bila bila kita nak kan? memang kena adalah alquran kita sendiri. memang kena ada.

then, alquran kena ada tafsir. sebab kita ni bukannya pro arab faham segala benda dalam tu. lepas baca tu, pastikan kalau ada masa, baca tafsir, kalau tak faham pon bacalah tafsir. kalau ko tak faham ayat tafsir berbelit ke indon ke baca je lah. tapi seeloknya kita fahamlah huhu.

okay so, ni jadual pembacaan Alquran harian iolss. make sure laa tampal dekat dinding ke dalam locker ke so kita tak lupa haa. kalau dulu kat asrama, baca dalam bilik lepas study. tapi sekrang dah takde yang paksa, kenalah berusaha sorang sorang.


kadang kadang tinggal jugak, tapi kena lah usaha sorang sorang dengan bantuan Allah. biasanya iolss baca pas maghrib sebab kalau lepas isyak tu emm macam menipu je.

6# Food Storage

okay, kalau pasal makanan pulak. mana ada peti dekat dalam bilik asrama. kalau ada masha Allah heaven. ni masalahnya takdee. so, nak letak mana makanan yang berlambak setambun tuu? okay idea ini dikeluarkan oleh aliah and pqah. masa iolss g bilik dia dulu, dia bawak keluar makanan dari kotak. sooo, kotak lah jawapannya :D


kotak macam ni, boleh jumpa dekat terus maju ke, mr diy ke, daiso ke atau mana mana pun hado. kedai baby pun ada tak silap sebab kotak ni jugak tempat simpan baju baby. yelah baju diorang kan kecik tapi kalau kita ni em.

so, kotak ni nanti uolss bawak masuk je dalam locker ke takpun letak sebelah locker ke kan. so, takdelah makanan bersepah nanti! :)

7# Febreze and makeup things

ok seterusnya. untuk katil, tuala, langsir yang bebau hapak bak dollah hapak, gunalah febreze!

hujung hujung minggu spray je taw. haa ni kalau ko bawak kat asrama ni konfem ramai minat so pandai pandailah kau nyorok pastu buat muka garang sikit hek eleh kata senior. kalau budak form 1 tu pandai pandailah ko survive.


alat alat makeup kenalah bawa. wet tissue, tissue, cotton, vaseline bedak foundation skincare and else ok! duk hostel pun kena jaga kecantikan juga taw. sebab apa? sebab Allah sukakan kecantikan. tapi bukan sampai tabbaruj bedak 5 kilo atas muka tu atah palo.

lepastu, jangan lupa bawa hairband, penyepit ke apa ke yang ko nak gantung atas kepala tu takde hal semua boleh bawak tapi jangan bawak banyak sangat sebab bila masa ko nak guna?


okay then, apa lagi ehh? girls needed. tak perlu mention kat sini ok!

8# Bag

ok seterusnya guyss! bagpack mestilah hado kann. nanti nak pergi sekolah bawak bagpack lagi senang ok! so, uolss kenalah pilih bagpack yang menawan hati uolss bestnyaaaaa



tahun ni iolss beli bagpack warna pink mestilah hehe and playboy.


jangan lupa bawak beg kecik in case u nak g outing ke study ke night class ke tuition ke seminar ke who knows so better prepare takdelah ko pinjam orang punya nanti haa

okay lepastu jangan lupa bawa sneakers! mana tahu ko nak berlari ke main ke apa ke nanti. pastu jagalah sebaik mungkin jangan lah ko habat bagi dia berlumpur bagai. pastu jangan lupa bawa selipar sandals dan sebagainya.




okay lepastu, jangan lupa bawa stokin tidur taw. in case it may be cold light now errrrr lepastu jangan lupa bawa sarung kaki sebab kaki kita ni kan aurat haa. pastu bawa handsock sekali.


9# Foods

haaa ko kalau dah bawa makanan air bagai jangan lupa bawa pinggan mangkuk semua tu. in case ko nak makan cereal ke sebab makanan dewan makanan tak sedap. takpun, time bulan puasa bawak makanan banyak banyak ke. takpun apa apa yang emergency kan so, bawaklah benda benda semua ni ok!


jangan ko angkut pinggan mahal mahal ruma ko nanti mak ko bising kang haa mula lah kan. ko beli pinggan mangkuk cawan kat mydin je. cantik pe

lepastu, bawak botol air. dan kebiasaanyaa masalah di hostel ni takde air. water apa entah namanya tu pun takde air. tapi ko bawak je ke asrama. mana tau time ko masuk, air ada sepanjang tahun.



10# Pink things

okay ni last okay!

antara pink things yang lain termasuklah;

;gambar mak ayah ko. nanti kalau homesick boleh lah menenangkan hati pastu bagi sesiapa yang ada kucing, bawaklah sekali gambar kucing tu. in case ko rindu dia ke apa. pastu tampal ke gantung ke letakke dalam locker tu. nanti bila bukak locker sokmo terpandang je kan haa senang je Allah nak bagi pahala.


thats all from me! seriously iolss taknak masuk asrama but mengenangkan next year spm, kerana terpaksa ku relakan sob sob. but dont worry be happy aip. iolss harap dapat membantu sedikit sebanyak uolss yang nak ke asrama tu walaupun benda biasa je senanya hek eleh blah lah enil.

okay so, i really love if you can share your thoughts about hostel. meibe somebody wanna share? ek eleh ada ke lol.

okay so hope you guys enjoy this holiday and please pray fo me :')

xoxo.

0 comments: