enjoy every moment #Indonesia




Assalamualaikum and greetings to all!


ok ai baru ada kesempatan nak update blog memandangkan handphone, internet going well today. hiks. so guys, macam mana holiday kali ni? yguys pergi mana? well if yguys have something to share, please comment and share ylink below okay!

so, on 22th Nov, ai fly away to Indonesia! Yeay! bukan nak cakap apa, 22th Nov is my birthday!!!!!! I don't get any present but maybe these memories are the present. em thanks ma and bah.

forget about it, kalau cakap panjang panjang pun, bukan dapat hadiah pun kan? >.< so guys, ni journal i time i pergi indonesia. hope u guys enjoy it ok!




#1stDay -22Nov

ok, wajah wajah yang nak terbang ke Indonesia menjalankan misi masing masing. which is, i dapat bahagian makanan, so, makan jelah kan duduk sana em >.< 35 students and 9 teachers. bagi i, bayaran sangat mahal iaitu RM1100. termasuk airport tax dan sebagainya. tapi, ek eleh indonesia je kot kenapa mahal sangat? tapi ala dah pergi dah kot kenapa nak bisingnya?

 

time ni dekat rnr, hak alah, tahulah masing masing kasut bau kedai.

my classmates! tak rancang pun nak pakai merah biru tapi kenapa entah ramai gila pakai warna ni? nak kata hari umno, bukan hari umno. mungkin  diorang nak sambut birthday i? haaaaaaa sabik kan. dari kiri, sarah, wani, enil, wana. :)

sebab hari itu adalah hari teristimewa buat i, i ambil lah gambar dengan mama sebelum bertolak. buat tatapan kan.

#24Nov

nilah buddyz iolss. nama dia laksmita widya.kitorang panggil dia mita. masa ni hari first aku pergi sekolah dia. umur dia 13 tahun tapi dah belajar addmath wo, gilur tak gilur. dia ni tere men gitar sebab untuk pengetahuan korang, dekat sekolah ni, semua student wajib reti men satu alat muzik. walapupun ko letak pasir dalam botol pastu ko goncang goncang dah macam bunyi lagu tu, tu dah kira tere la woi.

masa ni apak gila panas. tapi, tahan jelah. ni kira perhimpunan diorang hari isnin la. diorang sekolah dari isnin hingga sabtu. ahad jur cuti. so, bila kitorang cakap kitorang cuti sabtu ahad, they be like; OMG SERIOUSLY?!! haa lupa nak cakap, nama sekolah ni, SMP Negeri 1 Bogor. kira kitorang menjelajah bogor lah. kitorang cerita la, kat mesia kalau menang bola, cuti! tu untungnya duk mesia korang tau tak

#25Nov

ok harini, teacher's day!! tapi kat sana, tak sambut kat sekolah, diorang lipur. so, kitorang pun pergilah jenjalan keliling bogor dengan host family. masa ni mak kitorang takde sebab terbang ke mana entah sebab ada meeting. ayah kitorang pun takde sebab terbang ke korea. so, tinggallah kitorang berempat dengan om supir.

ni kitorang dekat Botanical Garden. dekat dengan kawasan Istana Presiden yang sekarang Joko widodo duduk sana. dalam istana presiden ni ada rusa. rusa ni sebagai hadiah dari Belanda kepada Indonesia.

Haa, sebelum tu, kitorang g museum haiwan. dah berzaman aku tak jejak muzeum ni tau tak?! museum tu dalam botanical garden ni jugakla. memang macam macam ada dalam botanical garden ni. orang sana panggil botanical garden, kebun raya.. maybe sebab diorang beraya kat sana? sebab aku rasa apa kaitan kebun dengan raya?

lepastu kitorang pergi ke taman orkid. si mita ni beria ajak kitorang g taman orkid. so pergila tengok bunga. em sebab nak jaga hati en, mita tanya,

"lawa nggak orkidnya?"

"lawa bangat. kayak kamu sihh"

yelah budak baru nak up kan.

 
graviti menarik aku ke bawah sangat yelah nak buat macam mana kan...

 
masa ni aku dekat patung dekat restoran tu. green garden restaurant. time kitorang gi tu, ada lah sek sek datin duk sambut birthday situ. nyanyi bagai.. astaga lagha lagha lol

and then, kitorang ke ahpoon. which is tempat makan laa kat sana. 

ni soto padang. em yang pink tu bukan tisu eh. aku ni takde la pengotor nak letak tisu dalam makanan aku. tu kopok yang dah layu.

kat sana tu adalah tempat rekreasi yang mengaplikasikan fizik kat sana so try lah se se. pastu ada patung tu 18sx astaga. aku tak faham apa motif dia buat patung tu kan. tapi, menurut orang sana, kalau pegang dia punya tutut, beruntung lol geli makkk

#26Nov


okay masa ni weolss pergi jungle land. jungle land ni lebih kurang genting highlands tapi tak lah sejuk kan. aku g jelajah semua tempat sebab fikir membazir duit kot kalau tak try semua. tiba petang tu hujan lebat gilaaa. kasut basah habis. memang jruk woi.

 
ni kitorang naik kapal perang perang air. masa ni hujan lebat gila. tapi aku bajet fon aku xperia z yang boleh boleh kena air tu huhu.

ni cikgu kitorang, cikgu hamidi. memang kalau kitorang nak selfie ke apa ke, memang dia ni muncul dari entah mana entah. bidadari syurga meibi.

 
ni la pintu masuk jungle land ni. sepatutnya ada gambar kitorang jet jet lompat yelah sebab kalau lompat, graviti tarik.

#27Nov

pastu, the next day kitorang gi safari park apa entah mana dia. tengok haiwan la pastu main funfair cam biasaa.

saje nak gtau. yang beg turqoise tu aku. aku dengan ayu time ni nak selfie dengan gajah yg hensem ni pastu try try pegang belalai dia ya Allah bulu dia bapak keras ko tahu tak?! macam duri. pastu en, masa kitorang nak balik tu, kitorang jumpa lah gajah hensem ni lagi. pastu tiba tiba, time kitorang gosok gosok tu, dia macam nak halau kitorang. then kitorang pun pergila blah dengan rela hati.

sekali tu, kitorang dengar macam air paip pecah ko tahu tak dia kencing dengan berak. memang saiz dia masha Allah. air kencing dia tu kalau ko duduk bawah tu, ko akan rasa segar bugar macam baru lepas mandi dengan air yang sangat kuat

time ni kitorang baru lepas habiskan mainan terkahir kitorang, kitorang main bawak pelampung atas air. ko tahu tak aku punya seramshit tu macam mana?! lagi takut daripada aku main benda yang pusing pusing tunggang terbalik pastu yang naik sampai ke atas pastu roh tertinggal kat atas tu haa


nilah time kitorang jumpa gajah hensem yang tak gentle baerak depan makwe makwe comel macam kitorang ni. 

kat sini, aku beli panda comel untuk kucing aku. and he likes it!!! OMG

#28Nov
ni farewell party. start pukul 5 sebab pukul 6 tu dah maghrib. sampai malam laa. pastu bunga ni student mesia dapat tapi skang aku rasa mak aku dah buang btw naseb baik ada gambar kan.

#29Nov
ok, ni last ok, dah otw balik dah.
we're at Monas, jakarta.

 

 


ni dah kat airport jakarta. cam sedih pulak nak balik.


ok so guys, tu je for today! iolss dah takde idea nak membebel apa so yguys tatap je lah ok. btw girl yang freehair tu lawa so kitorang tangkap lah gambar dengan dia. tapi, ticer linda kata.. dia lagi lawa?

ok guys, if you have some story to share, comment below!
xoxo

0 comments: